pondelok 2. októbra 2017

Svetová konferencia o sovách za nami

Miesto konferencie
Udalosť roka pre špecialistov na sovy sa uskutočnila v meste Évora v Portugalsku koncom septembra. A stálo to za to! Okrem mnohých nových informácií z celého sveta o ochrane sov a vzťahu k potrave a prostrediu sa tvárou v tvár stretli na jednom mieste vedci, ochranári a nadšenci z celého sveta. Jednotlivé príspevky budú časom dostupné online. Vedeli ste, že belaňa tundrová (Bubo scandiacus) zbadá lumíka až na vzdialenosť 1 km? Alebo, že kuvik obyčajný (Athene noctua) je v Českej republike ohrozený vyhynutím?

Ani Slovensko nezostalo pozadu s prezentovaním, informovali sme o tom ako ľudia vnímajú sovy na Slovensku a tiež ako vplýva prostredie na počet teritórií u sovy obyčajnej (Strix aluco). Predovšetkým sme, ale upevnili priateľské kontakty s ďalšími ľuďmi, ktorých fascinujú sovy. A možno to bude pre nás odrazový mostík pre ďalšiu spoluprácu. Najdôležitejšie bolo posolstvo od viacerých prednášajúcich, ktorí upozornili na potrebu neustáleho vzdelávania obyvateľstva o problémoch životného prostredia a to, že naše úsilie sa nekončí ochranou sov. Sovy sú vlajkovými druhmi, predátormi, prostredníctvom ktorých vieme sledovať ľudský dopad na prostredie. Musíme však ešte zlepšiť našu snahu o zdravé prostredie a znížiť dopad tzv. "západného" konzumného životného štýlu na planétu.

Na tieto myšlienky chceme aj my v rámci projektu Sovule nadviazať. Pripravujeme niekoľko aktivít, ktorými vás dúfam oslovíme a podporíte našu činnosť. Tento rok sme začali prírodovedným krúžkom Sovule v Devínskej Novej Vsi, ktorí je zameraný na školopovinné deti. Je to prvý krok, nie posledný, smerujúci k dosiahnutiu prvého cieľa - zmeniť jeden región. Začíname!

O chvíľu začíname